[ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ][6]

ΡΟΗ

Ο αργός ρυθμός εμβολιασμού ίσως «κοστίσει» 2,3 τρισ. $ στο παγκόσμιο ΑΕΠ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ο αργός ρυθμός της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ενδέχεται να προκαλέσει ζημία 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ την επόμενη τριετία, προειδοποιεί νέα μελέτη

Οι χώρες που θα έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 60% του πληθυσμού τους με ορίζοντα τα μέσα του 2022 θα καταγράψουν συνολικά ζημίες επί του ΑΕΠ ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων κατά την περίοδο 2022-2025, ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο ΑΕΠ μιας χώρας όπως η Γαλλία, επισημαίνει το κέντρο μελετών The Economist Intelligence Unit.

Τα δύο τρίτα των ζημιών θα υποστούν οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, κάτι που θα καθυστερήσει το κλείσιμο το χάσματος με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, θα διευρύνει τη φτώχεια και θα αυξήσει τον κίνδυνο ξεσπάσματος κοινωνικών ταραχών, προειδοποιεί το EIU.

Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν να χάσουν το 2,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ τους την περίοδο 2022-2025, εξαιτίας της αργοπορίας της εκστρατείας εμβολιασμού, έναντι 0,1% των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Όμως, σε απόλυτα μεγέθη, η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού είναι αυτή που θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα για την αργοπορία του εμβολιασμού: 1,7 τρισ. δολάρια απώλειες επί του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο.

Η ανισότητα ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια θα καθυστερήσει ειδικά την ανάκαμψη των οικονομιών των φτωχότερων κρατών, που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από την εκδήλωση της υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης απ’ ό,τι οι πλούσιες χώρες, επισημαίνει το EIU.

Στα τέλη Αυγούστου, περίπου το 60% του πληθυσμού των πλουσιότερων χωρών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, έναντι μόλις 1% στις φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να γεφυρωθεί το χάσμα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα εμβόλια, καθώς οι δωρεές των πλούσιων χωρών καλύπτουν μόνο ένα κλάσμα των αναγκών, επεσήμανε η Αγκάτ Ντεμαρέ, διευθύντρια του τμήματος προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία στο EIU και βασική συγγραφέας της μελέτης.

Ο διεθνής μηχανισμός COVAX, που δημιουργήθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, «απέτυχε» μολονότι οι «προσδοκίες» δεν ήταν τόσο υψηλές, σχολίασε η ίδια. 

Η μελέτη του EIU αφορά κάπου 200 χώρες και βασίστηκε στις προβλέψεις για τα χρονοδιαγράμματα των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού και για την εξέλιξη των ΑΕΠ τους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Εύβοια , την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο styranews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ upd: Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 - 11:34

styranews.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΓΕΓΟΝΟΤΑ από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο styranews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το styranews.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στο σχολιασμό έχουν μόνο όσοι χρήστες διαθέτουν λογαριασμούς Google

Start typing and press Enter to search

ΡΟΗ